19 Mar. 2021

8 pasi de urmat in vanzarea unei proprietati

 pasi de urmat in vanzarea unei proprietati

Vanzarea unei proprietati presupune un proces in mai multe etape. Mai ales in cazul in care esti in cautarea unei alte case de cumparat in acelasi timp, este foarte important sa cunosti si sa planifici cu atentie fiecare pas ce trebuie parcurs pana la finalizarea tranzactiei.

Iata tot ce trebuie sa stii despre procesul de vanzare a unei proprietati.

1. Alegerea modalitatii prin care vrei sa vinzi casa

In functie de cat de mult vrei sa te implici in procesul de vanzare, dar si de timpul pe care il ai, poti sa optezi fie pentru o colaborare cu o agentie imobiliara, fie pentru vanzarea pe cont propriu (in acest caz, tu te vei ocupa de promovarea anuntului, programarea vizitelor cu potentialii cumparatori si finalizarea procesului de vanzare).  

Pune in balanta plusurile si minusurile fiecareia dintre optiuni si alege varianta care corespunde cel mai bine nevoilor tale!

2. Stabilirea pretului proprietatii

Una dintre cele mai importante decizii atunci cand vinzi o proprietate este pretul pe care il stabilesti pentru aceasta. Un prim pas ar fi sa cercetezi care este situatia actuala a pietei. Daca nu esti sigur ca poti face o estimare corecta a pretului proprietatii, apeleaza la ajutorul unui specialist dintr-o agentie imobiliara! Acesta va putea face o evaluare care sa tina cont atat de situatia la zi a pietei, zona geografica in care se afla imobilul, dar si principalele avantajele si dezavantajele proprietatii. 

Tine cont si de faptul ca majoritatea cumparatorilor vor incerca probabil sa negocieze o reducere, asa ca ia in considerare si acest aspect cand stabilesti pretul final.

3. Pregatirea proprietatii pentru vanzare

pregatirea pentru vanzarea unei proprietati

Multi cumparatori recunosc ca acorda o atentie deosebita modului in care arata locuinta pe care vor sa o achizitioneze. Printre cei mai importanți factori se numara ferestrele in stare buna, un acoperis bine intretinut sau o gradina din fata/ alee ingrijita.

Astfel, inainte de a vinde si de a face fotografiile pentru anuntul imobiliar, asigura-te ca proprietatea are un aspect general ingrijit si fa mici reparatii daca e necesar. Chiar si in momentul vizionarii locuintei, ar fi bine ca potentialii cumparatori sa se poata concentra pe avantajele proprietatii, si nu pe eventualele aspecte neatractive. Asigura-te ca locuinta e curata, elimina dezordinea, lasa lumina sa patrunda in camere si aeriseste inainte de vizionare!

4. Promovarea proprietatii

Odata ce totul e pregatit, e momentul sa incepi promovarea anuntului imobiliar. Mai multe despre acest aspect gasesti si in articolul despre costul vanzarii si costul promovarii unei proprietati. Tine cont si de cum sa creezi un anunt imobiliar atractiv pentru a spori sansele ca proprietatea sa atraga atentia potentialilor cumparatori.

5. Oferta cumparatorului

Daca ai primit deja o oferta din partea unui cumparator, esti cu un pas mai aproape de finalizarea tranzactiei.

In cazul in care nu esti mulțumit de oferta, o poti respinge direct si astepti sa vezi daca vine o oferta mai buna. Odata ce esti multumit de o oferta, tot ce trebuie sa faci este sa o accepti in mod formal.

6. Semnarea Actului de Retinere

semnarea actului de retinere a unei proprietati


In momentul in care vei cadea de acord cu un comparator, primul pas pentru securizarea tranzactiei este sa faceti un “Act de Retinere” numit si ”Promisiune de vanzare-cumparare sub semnatura privata”. Astfel, vei fi sigur ca intelegerea ramane cum ati stabilit-o si in cazul in care promitentul-cumparator se razgandeste, vei fi remunerat pentru perioada in care ai tinut proprietatea retrasa de pe piata.

7. Programarea la notar

In functie de metoda de plata a cumparatorului, urmatorul pas este programarea la notar. In cazul in care achizitia se face din fondurile proprii ale cumparatorului, se poate programa direct contractul final de vanzare-cumparare, iar in cazul in care achizitia se face prin credit se programeaza antecontractul. Mai multe despre deosebirile intre aceste modalitati de plata gasesti si in articolul depsre diferentele intre plata din fonduri proprii si plata prin credit la vanzarea unei proprietati.

8. Semnarea contractului

Ultima etapa este prezentarea in fata notarului public unde se va semna actul. Recomandat ar fi sa alegi un notar cu experienta deoarece se mai pot intampina probleme in momentul semnarii si este foarte important ca notarul sa aiba experienta necesara pentru a le depasi.

Taxelor notariale vor fi platite de catre cumparator. Tu, ca vanzator, vei plati doar extrasul de Carte Funciara si impozitul la stat in valoare de 3% din suma care depaseste plafonul de 450.000 lei (doar daca pretul vanzarii depaseste plafonul respectiv).

Odata ce ai parcurs toti acesti pasi inseamna ca ai ajuns la finalul procesului de vanzare al proprietatii. Tot ce iti ramane de facut este sa te bucuri de succesul tranzactiei.