Cand pornesti in procesul de cautare a unui apartament, exista o serie de aspecte de luat in considerare, de la locatie si pret, la apropierea de parcare sau de mijloace de transport in comun.
Pe langa toate acestea, mai este si un alt factor important care nu trebuie neglijat - care este cel mai bun etaj de apartament pentru a locui? Fiecare optiune are argumente sale pro si contra, iar noi ti le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Apartamente la parter
Locuitul intr-un apartament la parter vine cu niste avantaje unice, dar si cu anumite dezavantaje care ar putea fi mai mult decat deranjante pentru unii.
Avantajele unui apartament la parter
- Nu trebuie sa te preocupi de lift sau de scarile pe care trebuie sa le urci - accesul in apartament se face simplu si usor, mai ales daca ai copii mici sau daca locuiesti cu o persoana care se deplaseaza cu greutate. In plus, o sa fie mult mai usor cand iti cumperi mobila noua.
- Pretul apartamentului poate fi mai mic - apartamentele de la parter sunt de multe ori mai putin costisitoare decat apartamentele de la ultimul etaj, ceea ce le transforma intr-o alegere mai accesibila din punct de vedere al bugetului.
- Costul utilitatilor este mai redus – un etaj inferior inseamna si facturi mai putin costisitoare la aer conditionat vara deoarece aerul rece este mentinut in mod natural in locatiile mai joase. De asemenea, vei avea probabil o expunere mai mica la lumina soarelui, ceea ce va mentine locul mai rece in lunile fierbinti de vara.
- Reprezinta o optiune mai buna daca ai animale de companie – le poti scoate la plimbare rapid si usor, de mai multe ori pe parcursul zilei, fara niciun efort major de a intra si iesi din apartament.
Dezavantajele unui apartament la parter
- De cele mai multe ori, privelistea nu e chiar cea mai grozava – desi te bucuri ca poti iesi direct din apartament afara, unii ar spune ca nu ai o priveliste atat de buna ca atunci cand ai avea apartamentul la un etaj superior. Bineinteles, acest lucru depinde de fiecare bloc in parte, daca blocul are o gradina ingrijita in fata, s-ar putea ca privelistea de la parter sa fie una placuta.
- Zgomotul poate fi mai pregnant decat la etajele superioare, mai ales daca apartamentul se afla in apropierea unei gradini comune sau a unui parc. Cu toate acestea, acesti factori de zgomot pot fi atenuati intr-un complex de apartamente bine construit.
- Apartamentul s-ar putea sa fie, in functie de cat de vechi e blocul, afectat de umezeala din cauza infiltrarilor de apa de la subsol, asadar vor fi necesare reparatii mai dese.
- Siguranta s-ar putea sa fie un factor care sa te ingrijoreze daca alegi un apartament la parter. Desi vei fi primul care va putea iesi in caz de urgenta, vei fi si mai vulnerabil la amenintari la adresa securitatii, cum ar fi spargeri.
Apartamente la etajele intermediare
Etajele superioare si inferioare sunt ambele bune, in functie de ceea ce cauti la un apartament, dar cand vine vorba de incalzire si racire si drumul spre si de la apartament, fiecare prezinta extreme opuse. Asadar, un apartament la un etaj intermediar s-ar putea sa fie in unele cazuri optiunea cea mai potrivita.
Avantajele unui apartament la etaj intermediar
- Privelistea e mai buna in comparatie cu cea de la un apartament la parter.
- Apartamentele de la etajele intermediare mentin temperaturi mai stabile, ceea ce poate inseamna si un buget constant alocat utilitatilor.
- Este mai putin probabil sa te confrunti cu umezeala.
Dezavantajele unui apartament la etaj intermediar
- Nivelul de zgomot este unul mediu - desi apartamentul nu este expus zgomotului traficului stradal, esti totusi inconjurat de o multime de vecini, iar traficul pe holuri poate fi deranjant. De asemenea, s-ar putea sa te simti stresat pentru a mentine si tu nivelul de zgomot redus pentru a nu-ti deranja vecinii.
- Pretul unui apartament la un etaj intermediar este mai mare decat in cazul unor apartamente aflate la parter sau ultimul etaj.
Apartamente la ultimul etaj
Un apartament la ultimul etaj vine, desigur, cu avantaje, insa si aspectele mai putin placute trebuie luate in calcul, pentru a sti exact la ce sa te astepti cand alegi sa locuiesti la ultimul etaj.
Avantajele unui apartament la ultimul etaj
- Te bucuri de privelisti excelente – in functie de zona in care se afla blocul, un apartament la ultimul etaj poate oferi privelisti panoramice asupra orasului, pe care, in general, nu le-ai obtine in cazul apartamentelor de la etajele inferioare.
- E mai linistit si privat – pentru ca nimeni nu locuieste deasupra ta, un apartament la ultimul etaj este in general mai putin zgomotos. In plus, orice cantitate de zgomot de la nivelul solului va fi diminuata la un etaj superior.
- Pretul unui apartament la ultimul etaj e de obicei mai mic decat pretul unuia la un etaj intermediar.
- Vei avea mai multa lumina in locuinta - un apartament la ultimul etaj are o expunere mai mare la lumina naturala.
- Facturile la energia electrica si gaz vor fi mai mici iarna datorita temperaturii mai ridicate in comparatie cu etajele inferioare.
Dezavantajele unui apartament la ultimul etaj
- Facturile la utilitati sunt mai mari in timpul verii – pentru ca este mai greu de racit vara, facturile de energie sunt mai mari.
- Transporti mai greu lucrurile/cumparaturile in apartament – in cazul in care vii cu pungi grele de la cumparaturi, s-ar putea sa fie mai dificil sa le transporti pana in apartament. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa reprezinte o problema daca blocul este dotat cu lift. In cazul in care ai o bicicleta, de exemplu, si nu ai unde sa o parchezi la intrare sa la parterului blocului, transportul ei pana la ultimul etaj s-ar putea sa fie mai dificil.
- Daca alegi sa locuiesti la ultimul etaj, ar fi bine sa verifici starea acoperisului exterior pentru a vedea daca exista deteriorari care iti vor afecta direct apartamentul.
Alegerea etajului la care ti-ai dori sa locuiesti este, in cele din urma, o chestiune de preferinte și nevoi. Atunci cand cauti un apartament (pe www.domino.ro gasesti sute de anunturi imobiliare), elementele pe care ar trebui sa le iei in considerare sunt bugetul, cat de aproape vrei sa fii de intrarea/iesirea din bloc, cat de mult conteaza privelistea pe care ti-o ofera apartamentul etc. Recomandat ar fi sa iti faci o lista cu tot ce iti doresti de la viitorul apartament pentru a putea decide mai usor ce etaj ar fi mai potrivit pentru tine si familia ta.